• 12.1.2023

    V Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku došlo ve čtvrtek dopoledne k otřesu, v jehož důsledku zemřel horník, který pracoval v porubu (dobývacím prostoru). Několik dalších pracovníků má lehká zranění. Informovala o tom mluvčí OKD Naďa Chattová. Na místě zasahuje Báňská záchranná služba. Příčinu neštěstí bude vyšetřovat komise složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu, policie, vedení OKD a zástupců odborové organizace.

    OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela. V současné době se uhlí těží jen v Dole ČSM.

     

  • 12.1.2023

    Český červený kříž dovezl loni na Ukrajinu od začátku ruské invaze humanitární pomoc za více než 121 milionů korun, bylo jí přes 416 tun. Za deset měsíců tam vyslal 43 misí, vozily i sanitky nebo zdravotnické přístroje. Pomohl také více něž 320.000 uprchlíkům v Česku. Organizace o tom informovala v tiskové zprávě. První mise dojela na Ukrajinu 1. března 2022, pět dní po začátku války. "Doménou naší zahraniční pomoci byla a je podpora dostupnosti zdravotní péče. Cíleně podle potřeb v terénu podporujeme týmy Červeného kříže zajišťující nezbytnou zdravotní péči v terénu nebo odsun raněných a nemocných do bezpečí," uvedl ČČK v tiskové zprávě. Podpora šla i týmům ukrajinského Červeného kříže, které působí přímo v místech bojů, například v Doněcku, Luhansku či Chersonu, nemocnicím v Mykolajivu, Bojarce či lékařské akademii v Kyjevě. Humanitární pomoc ČČK na Ukrajinu vozí už od roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Do února 2022 byla hodnota zdravotnického materiálu, přístrojů a vozidel dodaných při 13 misích 102,6 milionu korun.

     

PAGES